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 Timo - Thymus vulgaris

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MessaggioOggetto: Timo - Thymus vulgaris   Lun 25 Ott 2010 - 14:20


QUESTA SCHEDA CONTIENE INFORMAZIONI CHE POSSONO GENERARE SITUAZIONI DI PERICOLO E DANNI. I DATI PRESENTI HANNO SOLO UN FINE ILLUSTRATIVO E IN NESSUN CASO ESORTATIVO. PRIMA DI PROSEGUIRE SI PREGA DI LEGGERE ATTENTAMENTE LE AVVERTENZE.



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Shamanism&Co non può esser ritenuto responsabile dei risultati o delle conseguenze di un qualsiasi utilizzo o tentativo di utilizzo di una qualsiasi delle informazioni pubblicate.




Buondì a tutti,

oggi vi parlo di una pianta conosciuta dai Greci come colei che conferisce coraggio...pensate che i soldati se ne strofinavano delle foglie sul petto prima di andare in battaglia.

Mentre i romani univano all'acqua del bagno alcune foglie per riceverne vigore, coraggio e forza.

Una pianta che, come vedremo più avanti, è un ottimo alleato nel periodo invernale...

Ma vediamo prima di tutto in dettaglio le sue caratteristiche grazie a wikipedia...

Buona lettura!

FONTE: http://it.wikipedia.org/wiki/Thymus

Thymus
Da Wikipedia, l'enciclopedia libera.

Il timo (Thymus L., 1753) è un genere di piante appartenente alla famiglia delle Lamiaceae.

Il suo nome scientifico deriva dal greco forza, coraggio, che risveglierebbe in coloro che ne odorano il profumo balsamico.[1]

Indice


* 1 Descrizione
* 2 Usi
* 3 Specie
* 4 Nomi regionali
* 5 Note
* 6 Altri progetti

Descrizione

È una pianta a portamento arbustivo, perenne, alta fino a 40-50 cm, con un fusto legnoso nella parte inferiore e molto ramificato, che forma dei cespugli molto compatti.

Le foglie sono piccole e allungate con una colorazione variabile dal verde più o meno intenso, al grigio, all'argento, ricoperte da una fitta peluria in quasi tutte le specie.

I fiori sono di colore bianco-rosato e crescono all'ascella delle foglie in infiorescenze a spiga e sono ad impollinazione entomofila (da insetti), soprattutto ad opera delle api.

I frutti sono degli acheni.

La pianta è considerata appartenente al gruppo della "aromatiche", ha infatti in ogni parte. ma soprattutto nelle foglie e nei fiori un odore gradevole ed aromatico.

Usi

Il timo possiede notevoli proprietà antisettiche a livello gastrointestinale, note fin da tempi antichissimi. Costituiva, con altri oli essenziali, sostanza base usata dagli Antichi Egizi nel processo di imbalsamazione.

Fino alla fine della Prima guerra mondiale con il timo si realizzavano i disinfettanti più diffusi. È efficace nelle infezioni delle vie urinarie.

Le proprietà antibatteriche sono dovute a un fenolo, il timolo, contenuto in tutte le parti della pianta, responsabile del forte profumo.

Il timolo, come per altri fenoli essenziali, allo stato di elevata concentrazione è corrosivo e tossico.

In erboristeria il suo uso è consigliato nelle affezioni dell'apparato respiratorio quali tosse o asma, visto che svolge una funzione espettorante, aumentando la produzione di secreto bronchiale e facilitandone l'espulsione.[2]

Può essere usato come infuso (tipo tè) oppure come condimento nelle pietanze; può essere usato, come il mentolo, per unirlo al tabacco da fumo, per aromatizzarlo.

Specie

Comprende oltre 300 specie tra cui:

* Thymus adamovicii
* Thymus bracteosus
* Thymus broussonetii
* Thymus caespititius
* Thymus camphoratus
* Thymus capitatus
* Thymus capitellatus
* Thymus carnosus
* Thymus cephalotus
* Thymus cherlerioides
* Thymus ciliatus
* Thymus cilicicus
* Thymus cimicinus
* Thymus comosus
* Thymus comptus
* Thymus doerfleri
* Thymus glabrescens
* Thymus herba-barona
* Thymus hirsutus
* Thymus hyemalis
* Thymus integer
* Thymus lanuginosus
* Thymus leucotrichus
* Thymus longicaulis
* Thymus longiflorus
* Thymus mastichina
* Thymus membranaceus
* Thymus montanus
* Thymus moroderi
* Thymus nummularis
* Thymus odoratissimus
* Thymus pallasianus
* Thymus pannonicus
* Thymus piperella
* Thymus praecox
* Thymus pseudolanuginosus
* Thymus pulegioides
* Thymus quinquecostatus
* Thymus richardii
* Thymus serpyllum
* Thymus spinulosus
* Thymus striatus
* Thymus thracicus
* Thymus villosus
* Thymus vulgaris
* Thymus zygis

Nomi regionali

Campania pipernia
Lazio sarapollo
Lombardia Tìm
Sardegna armidda
Toscana pepolino

Note

1. ^ Vedi (IT) Spiegazione etimologica de' nomi generici delle piante, Alessandro de Théis, 1815
2. ^ "Le erbe a difesa della gola", di Luca Fioretti pubbl. su Sapere&Salute, anno 3, nov. 1998 num.17, pag.42

FONTE: http://it.wikipedia.org/wiki/Thymus_vulgaris





Thymus vulgaris
Da Wikipedia, l'enciclopedia libera.

Il timo comune (Thymus vulgaris, L. 1753) è una pianta arbustiva aromatica, appartenente alla famiglia delle Lamiaceae.

Indice


* 1 Descrizione
* 2 Habitat
* 3 Usi
o 3.1 Fitoterapia
* 4 Altri progetti

Descrizione

È una pianta erbacea perenne alta fino a 30 cm con fusti tortuosi e legnosi e a sezione quadrata. Le piccole foglie sono aromatiche, i fiori presentano una corolla rosea con 5 petali irregolari e 4 stami.

Habitat

Spontaneo nell'area occidentale-mediterranea, può spingersi fino ad altezze considerevoli (1500 m s.l.m.). Predilige terreni leggeri, calcarei, drenanti e soleggiati.

Usi

Il Timo viene usato come aroma in cucina, si raccolgono i fiori e le foglie che vengono usati per insaporire minestre e carni.

Fitoterapia
Avvertenza
Le informazioni qui riportate hanno solo un fine illustrativo: non costituiscono e non provengono da prescrizione né da consiglio medico. Wikipedia non dà consigli medici: leggi le avvertenze.

In medicina viene usato per estrarre il timolo principio attivo usato in farmacologia come fungicida. L’olio essenziale di timo si utilizza contro la tosse e il mal di gola.

FONTE: http://en.wikipedia.org/wiki/Thyme

Thyme
From Wikipedia, the free encyclopedia

Thyme (pronounced /ˈtaɪm/; spelling pronunciation /ˈθaɪm/) is a well-known culinary and medicinal herb. In common usage the name may refer to:

* any or all members of the plant genus Thymus
* common thyme, Thymus vulgaris, and some other species that are used as culinary herbs or for medicinal purposes
* Thyme-like species such as Caribbean Thyme (Plectranthus amboinicus)[1]

Contents
[hide]

* 1 History
* 2 Cultivation
* 3 Culinary use
* 4 Medicinal use
* 5 Important species and cultivars
* 6 Notes
* 7 Bibliography
* 8 External links

[edit] History

Ancient Egyptians used thyme for embalming. The ancient Greeks used it in their baths and burnt it as incense in their temples, believing that thyme was a source of courage. It was thought that the spread of thyme throughout Europe was thanks to the Romans, as they used it to purify their rooms and to "give an aromatic flavour to cheese and liqueurs".[2] In the European Middle Ages, the herb was placed beneath pillows to aid sleep and ward off nightmares.[3] In this period, women would also often give knights and warriors gifts that included thyme leaves as it was believed to bring courage to the bearer. Thyme was also used as incense and placed on coffins during funerals as it was supposed to assure passage into the next life.[4]
[edit] Cultivation

Thyme is widely cultivated for its strong flavor, which is due to its content of thymol.[3]

Thyme is best cultivated in a hot sunny location with well drained soil. It is generally planted in the spring and thereafter grows as a perennial. It can be propagated by seed, cuttings, or by dividing rooted sections of the plant. It tolerates drought well.[5] The plants can take deep freezes and are found growing wild on mountain highlands.[citation needed]
[edit] Culinary use

Thyme is a good source of iron and is widely used in cooking. The herb is a basic ingredient in Levantine (Lebanese, Syrian, Jordanian, Palestinian), Libyan, Indian, Italian, French, Albanian, Persian, Portuguese, Assyrian, Spanish, Greek, Nigerian, Caribbean cuisine, and Turkish cuisines, and in those derived from them.

Thyme is often used to flavour meats, soups and stews. It has a particular affinity to and is often used as a primary flavour with lamb, tomatoes and eggs.

Thyme, while flavourful, does not overpower and blends well with other herbs and spices. In some Levantine countries, and Assyrian the condiment za'atar (Arabic for thyme) contains thyme as a vital ingredient. It is a common component of the bouquet garni, and of herbes de Provence.

Thyme is sold both fresh and dried. The fresh form is more flavourful but also less convenient; storage life is rarely more than a week. While summer-seasonal, fresh thyme is often available year-round.

Fresh thyme is commonly sold in bunches of sprigs. A sprig is a single stem snipped from the plant. It is composed of a woody stem with paired leaf or flower clusters ("leaves") spaced ½ to 1" apart. A recipe may measure thyme by the bunch (or fraction thereof), or by the sprig, or by the tablespoon or teaspoon. If the recipe does not specify fresh or dried, assume that it means fresh.

Depending on how it is used in a dish, the whole sprig may be used (e.g. in a bouquet garni), or the leaves removed and the stems discarded. Usually when a recipe specifies 'bunch' or 'sprig' it means the whole form; when it specifies spoons it means the leaves. It is perfectly acceptable to substitute dried for whole thyme.

Leaves may be removed from stems either by scraping with the back of a knife, or by pulling through the fingers or tines of a fork. Leaves are often chopped.

Thyme retains its flavour on drying better than many other herbs. As usual with dried herbs less of it is required when substituted in a recipe. As a rule of thumb, use one third as much dried as fresh thyme - a little less if it is ground. Substitution is often more complicated than that because recipes can specify sprigs and sprigs can vary in yield of leaves. Assuming a 4" sprig (they are often somewhat longer), estimate that 6 sprigs will yield one tablespoon of leaves. The dried equivalent is 1:3, so substitute 1 teaspoon of dried or ¾ tsp of ground thyme for 6 small sprigs.[6]

As with bay, thyme is slow to release its flavours so it is usually added early in the cooking process.
[edit] Medicinal use

The essential oil of common thyme (Thymus vulgaris) is made up of 20-54% thymol.[7] Thymol, an antiseptic, is the main active ingredient in Listerine mouthwash.[8] Before the advent of modern antibiotics, it was used to medicate bandages.[2] It has also been shown to be effective against the fungus that commonly infects toenails.[9] It can also be found as the active ingredient in all-natural, alcohol-free hand sanitizers.

A tea made by infusing the herb in water can be used for cough and bronchitis.[7] Medicinally thyme is used for respiratory infections in the form of a tincture, tisane, salve, syrup or by steam inhalation[citation needed]. Because it is antiseptic, thyme boiled in water and cooled is very effective against inflammation of the throat when gargled 3 times a day.[citation needed] The inflammation will normally disappear in 2 – 5 days. The thymol and other volatile components in the leaf glands is excreted via the lungs, being highly lipid-soluble, where it reduces the viscosity of the mucus and exerts its antimicrobial action. Other infections and wounds can be dripped with thyme that has been boiled in water and cooled.[citation needed]

In traditional Jamaican childbirth practice, thyme tea is given to the mother after delivery of the baby[citation needed]. Its oxytocin-like effect causes uterine contractions and more rapid delivery of the placenta but this was said by Sheila Kitzinger[citation needed] to cause an increased prevalence of retained placenta.
[edit] Important species and cultivars

For a longer list of species, see Thymus_(genus).

Thymus vulgaris (Common Thyme, English Thyme, Summer Thyme, Winter Thyme, French Thyme,[10] or Garden Thyme)[11] is a commonly used culinary herb. It also has medicinal uses. Common Thyme is a Mediterranean perennial which is best suited to well-drained soils and enjoys full sun.

Thymus herba-barona (Caraway Thyme) is used both as a culinary herb and a groundcover, and has a very strong caraway scent due to the chemical carvone.

Thymus pseudolanuginosus (Woolly Thyme) is not a culinary herb, but is grown as a ground cover.

Thymus serpyllum (Wild Thyme, Creeping Thyme)[12] is an important nectar source plant for honeybees. All thyme species are nectar sources, but wild thyme covers large areas of droughty, rocky soils in southern Europe (Greece is especially famous for wild thyme honey) and North Africa, as well as in similar landscapes in the Berkshire Mountains and Catskill Mountains of the northeastern US. The lowest-growing of the widely used thyme, good for walkways.

Thymus citriodorus, properly Thymus x citriodorus (synonym T. fragrantissimus,[13] T. serpyllum citratus and T. serpyllum citriodorum)[14] (Citrus Thyme). Also a popular culinary herb, with cultivars selected with aromas of various citrus fruit (lemon thyme, etc.) Cultivars include:

* Lemon thyme (T. citriodorus)[15]—smells of lemons
* Variegated lemon thyme (T. citriodorus variegata)[16]—with bi-colour leaves
* Orange thyme (T. citriodorus 'Orange')[17]—an unusually low-growing, ground cover thyme that smells like orange
* Silver thyme (T. citriodorus 'Argenteus')[18]—white/cream variegate

[edit] Notes

1. ^ http://www.arneherbs.co.uk/thyme.asp
2. ^ a b Grieve, Maud (Mrs.). Thyme. A Modern Herbal. Hypertext version of the 1931 edition. Accessed: February 9, 2008.
3. ^ a b Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan.
4. ^ Thyme (thymus), The English Cottage Garden Nursery.
5. ^ Herb File. Global Garden.
6. ^ Fresh or Dried? Cooking with herbs and spices
7. ^ a b Thymus Vulgaris. PDR for Herbal Medicine. Montvale, NJ: Medical Economics Company. p. 1184.
8. ^ Pierce, Andrea. 1999. American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Medicines. New York: Stonesong Press. P. 338-340.
9. ^ Ramsewak RS, et al. In vitro antagonistic activity of monoterpenes and their mixtures against 'toe nail fungus' pathogens. Phytother Res. 2003 Apr;17(4):376-9.
10. ^ http://www.sandmountainherbs.com/thyme_french.html
11. ^ http://www.superbherbs.net/englishtyme.htm
12. ^ http://www.victoriananursery.co.uk/pretty_perennials/creeping_thyme_lawn/
13. ^ http://davesgarden.com/guides/pf/go/100333/
14. ^ http://www.pfaf.org/database/plants.php?Thymus+x+citriodorus
15. ^ http://www.mountainvalleygrowers.com/thycitriodorus.htm
16. ^ http://www.paghat.com/lemonthyme.html
17. ^ http://www.halcyonplants.co.uk/index.php?page=product_details&product_id=428
18. ^ http://www.finegardening.com/plantguide/thymus-x-citriodorus-argenteus-silver-thyme.aspx

[edit] Bibliography

* S. S. Tawfik, M. I. Abbady, Ahmed M. Zahran and A. M. K. ‎Abouelalla. Therapeutic Efficacy Attained with Thyme ‎Essential Oil Supplementation Throughout γ-irradiated ‎Rats. Egypt. J. Rad. Sci. Applic., 19(1): 1-22 (2006).‎‏ ‏‎ ‎
* Flora of China: Thymus
* Flora Europaea: Thymus
* Rohde, E. S. (1920). A Garden of Herbs.
* Easter, M. (2009). International Thymus Register and Checklist.

FONTE: http://en.wikipedia.org/wiki/Thymus_vulgaris

Thymus vulgaris
From Wikipedia, the free encyclopedia

Thymus vulgaris or Common Thyme is a low growing herbaceous plant, sometimes becoming somewhat woody. It is native to southern Europe. It is much cultivated as a culinary herb.

It typically grows as a sub-shrub, between 15 and 20 cm tall.
Contents
[hide]

* 1 Taxonomy, nomenclature and identifier
* 2 Cultivars
* 3 Uses
* 4 Toxicology
* 5 Aroma profiles
* 6 Notes and references
* 7 Other sources
* 8 See also

[edit] Taxonomy, nomenclature and identifier
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[edit] Cultivars

The many cultivars include 'Argenteus' (Silver thyme). [1]
[edit] Uses

Thyme adds a distinctive aromatic flavoring to sauces, stews, stuffings, meats, poultry – almost anything from soup to salad. In medieval times the plant symbolized courage, and to keep up their spirits, knights departing for the Crusades received scarves embroidered with a sprig of thyme from their ladies. There was a popular belief, too, that a leaf tea prevented nightmares, while another held that tea made of thyme and other herbs enabled one to see nymphs and fairies. Herbalists of the Middle Ages regarded thyme as a stimulant and antispasmodic, and recommended sleeping on thyme and inhaling it as a remedy for melancholy and epilepsy.

In 1725 a German apothecary discovered that the plant's essential oil contains a powerful disinfectant called thymol that is effective against bacteria and fungi. Thymol also acts as a expectorant, loosening phlegm in the respiratory tract so that it can be coughed up. Later herbalists listed thyme for these uses and as remedy for numerous other complaints, including diarrhoea and fever. They prescribed the oil externally as an antiseptic for fungal infections such as athlete's foot.
[edit] Toxicology

The EPA is not aware of any adverse effects of thymol to humans or the environment when it is used in a manner prescribed by product labeling.[2]
[edit] Aroma profiles

* Thymol[3], [4]

[edit] Notes and references

1. ^ Thymus argenteus
2. ^ http://www.epa.gov/oppsrrd1/REDs/factsheets/3143fact.pdf
3. ^ Goodner, K.L. et al.; Mahattanatawee, K; Plotto, A; Sotomayor, J; Jordan, M (2006). "Aromatic profiles of Thymus hyemalis and Spanish T. vulgaris essential oils by GC–MS/GC–O". Industrial Crops and Products 24 (3): 264–268. doi:10.1016/j.indcrop.2006.06.006.
4. ^ Lee, Seung-Joo et al.; Umano, K; Shibamoto, T; Lee, K (2005). "Identification of volatile components in basil (Ocimum basilicum L.) and thyme leaves (Thymus vulgaris L.) and their antioxidant properties". Food Chemistry 91 (1): 131–137. doi:10.1016/j.foodchem.2004.05.056.

[edit] Other sources

* L. H. Bailey; Manual of Cultivated Plants.
* M. Easter; International Thymus Register and Checklist.

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MessaggioOggetto: Re: Timo - Thymus vulgaris   Lun 25 Ott 2010 - 14:57

Il timo è una pianta antibatterica, posta sotto il governo di marte e quindi al mito del guerriero...a colui che difende.

Ecco perchè, metaforicamente parlando, le piante marziane sono i guerrieri che combattano contro le invasioni da parte degli agenti nocivi, quindi in grado di stimolare il nostro sistema immunitario per aiutarci contro i batteri, i virus e i funghi.

Si pensa che essendo una pianta che ama molto il sole il timo sia in grado di avere una azione riscaldante nel nostro corpo utile soprattutto in caso di malattie da raffreddamento.

Tra le sue proprietà si evince che è un efficace espettorante, mucolitico, antispatico e digestivo, e come dicevo prima un ottimo antimicrobico e antifungino.

E' utile perciò per le malattie da raffreddamento, per la tosse, una cattiva digestione, per la candidosi e per le micosi in genere.

E' da evitare in caso di gravidanza perchè stimolante uterino.

Usi magici:

in genere è usato nei rituali di protezione, per aumentare il coraggio, contro i malefici, per purificare oggetti o persone, per favorire le proiezioni astrali e i sogni divinatori.


Curiosità:

veniva usato dagli Egizi nelle procedure d'imbalsamazione.

I Romani, oltre ad utilizzarlo nei bagni prima di una battaglia per riceverne vigore e coraggio, bruciavano in bracieri foglie di timo per allontanare forze maligne.

Sempre nelle curiosità dell'utilizzo di questa pianta ho letto di un metodo per dissipare i dispiaceri...vi riporto la "ricetta":

Bagno per far dissipare i dispiaceri

Mettete a bollire in un litro d'acqua un pezzetto di legno di sandalo, una manciata di timo, una manciata di fiori di camomilla e una manciata di fiori di erica.

Lasciate bollire 7 minuti, quindi spegnete e fate raffreddare.

Filtrate e unite all'acqua del bagno.


Beh credo che esca un bagno molto profumato... Very Happy

Bibliografia:

Il grande libro delle piante magiche di Laura Rangoni Ed. Xenia
Corso Pratico di Erboristeria Ed. Riza

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